Krentenbaard besmettelijk


Hoe besmettelijk is krentenbaard?

Krentenbaard is een infectieziekte van de huid die veroorzaakt wordt door bacteriën. De ziekte staat ook wel bekend onder de namen kinderzeer (omdat het vaak bij kinderen voorkomt) en impetigo vulgaris. Niet iedereen die de bacterie draagt krijgt te maken met de ziekteverschijnselen. Meestal begint de infectie op reeds beschadigde huid (eczeem, schaafplek, scheerwond). Hier ontstaan dan wondjes met rode plekjes en blaasjes met gele pus. Deze plekken bereiden zich vaak verder uit over het gezicht (vandaar de naam krentenbaard). Lees verder voor meer informatie over of krentenbaard besmettelijk is, hoe het zich kan verspreiden en hoe u besmetting kunt voorkomen.

Is krentenbaard besmettelijk?

Zeker! Krentenbaard is zelfs zeer besmettelijk. Door een blaasje aan te raken en vervolgens een eigen lichaamsdeel (of het lichaamsdeel van een ander) kunt u de ziekte al verspreiden. Wanneer anderen uw blaasjes aanraken kunnen ze dus ook al besmet raken.

Kan krentenbaard zich ook via voorwerpen verspreiden?

Het vocht uit uw blaasjes kan natuurlijk eenvoudig op uw kleding, beddengoed of na het douchen op handdoeken achterblijven. Ook via dit soort voorwerpen kan de bacterie zich eenvoudig verspreiden. Voorkom dus dat anderen spullen na u gebruiken en laat uw kind niet naar de crèche of school gaan met krentenbaard. Voorkom ook dat uw kind bijvoorbeeld met een ander kind gaat spelen zolang de blaasjes vocht afscheiden.

Andere vormen van besmetting

Behalve de eerder genoemde vormen kan de bacterie zich ook verspreiden door te hoesten of niesen. Houdt dus uw hand (of liever uw elleboogholte) voor de mond en was hierna goed uw handen.

Hoe is besmetting te voorkomen?

Verspreiding van de bacterie is vrij eenvoudig te voorkomen. Voorkom dat u iemand die krentenbaard heeft aanraakt en raak zelf niemand (ook niet uzelf!) aan als u besmet bent. Goede hygiëne is hierbij cruciaal; was uw handen regelmatig en zeker nadat u een blaasje hebt aangeraakt. Deel geen handdoeken, kleding, beddengoed, scheermesjes etc. Ook douchen in openbare ruimtes is sterk af te raden.

Tot wanneer is krentenbaard besmettelijk?

Veel mensen denken dat wanneer de blaasjes weg zijn er geen kans meer op besmetting is. Dit is echter incorrect; krentenbaard is pas niet meer besmettelijk wanneer alle wondjes totaal genezen zijn.