Krentenbaard behandeling


De behandeling van krentenbaard

Doordat krentenbaard er vaak akelig uitziet en veel jeuk met zich meebrengt wilt u er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Door de juiste maatregelen te nemen kunt u de kans op snelle genezing bevorderen. Een andere optie is medicijnen innemen, die de kans op besmetting sterk verminderen; voorkomen is immers beter dan genezen!

Neem de juiste maatregelen:
• Zorg voor goede hygiëne. Hierdoor voorkomt u dat krentenbaard zich verder uitbereid of de jeuk verergert. Ook voorkomt u door goede hygiëne dat andere mensen in uw omgeving besmet raken;
• Probeer blaasjes of (open) wondjes zo min mogelijk aan te raken. Krabben is al helemaal uit den boze;
• Was regelmatig uw handen met water én zeep. Doe dit altijd wanneer u een blaasje of wondje heeft aangeraakt;
• Deel geen beddengoed, kleding, scheermesjes e.d;
• Maak gebruik van een eigen handdoek en gebruik elke dag een nieuwe handdoek.

Welke medicijnen kan ik gebruiken?

Het kan natuurlijk dat u zo erg last heeft van krentenbaard dat u uzelf niet kunt beheersen. U kunt de jeuk verminderen door zinkzalf op de besmette plekken te smeren. Hierdoor zal u niet meer op de blaasjes of wondjes te hoeven krabben, waardoor deze sneller zullen genezen. Bovendien drogen blaasjes sneller uit door de zinkzalf.

Ook kan een arts u een antibioticum voorschrijven. Dit gaat infecties tegen, waardoor de bacterie zich niet verder kan verspreiden. U brengt een crème (of zalf) met antibiotica aan en de genezing zal worden bevorderd. Meestal schrijft een arts een crème voor met tetracycline of fusidinezuur. Hierdoor zal binnen 48 uur het besmettingsgevaar geweken zijn. Informatie over deze crèmes:

• Blaasjes die open zijn worden door de zalf het best bereikt. U kunt dus het beter de huid die op de blaren zit verwijderen door er met een washandje overheen te wrijven;
• U moet de crème driemaal per dag op de plekken smeren, totdat de blaasjes zijn genezen;
• De crème mag maximaal 14 dagen worden gebruikt. Als deze crèmes niet blijken te werken, kunt u een zalf met hydrocortison of mupirocine voorgeschreven krijgen.

In uitzonderlijke gevallen kiest een arts een orale antibioticakuur. Meestal is dit het geval indien u een verlaagde weerstand heeft of erg ziek bent. U krijgt dan flucloxacilline voorgeschreven en als dit niet werkt amoxicilline. Het laatste wordt soms voorgeschreven in combinatie met clavulaanzuur.