Krentenbaard baby


Hoewel krentenbaard veelal bij kinderen voorkomt, kunnen ook baby’s het krijgen. Vooral door hun relatief lage weerstand hebben baby’s een hoge kans op besmetting. Daarom is het cruciaal om, als iemand in een gezin krentenbaard heeft, ervoor te zorgen dat de baby niet besmet raakt. Ook hebben baby’s een grotere kans op een ernstige vorm van de aandoening.

Veelvoorkomende vorm van krentenbaard onder baby’s

De meest voorkomende vorm van impetigo (officiële naam van krentenbaard) onder baby’s is impetigo bullosa. Hierbij ontstaan in eerste instantie rond de navel van de baby blaasjes. Bij kinderen of volwassenen ontstaan deze meestal rond de heupen. Deze blaasjes worden later heldere en met vocht gevulde blaren. Dit vocht wordt later troebel en als deze blaren open gaan is dit vocht zeer besmettelijk.

Is behandeling nodig?

U moet krentenbaard bij baby’s zeker laten behandelen. Als de infectie niet wordt behandeld loopt de baby de kans de ziekte van Ritter op te lopen.

De ziekte van Ritter

Deze ziekte, ook wel bekend onder de naam SSSS, zorgt in eerste instantie voor koorts en een rode huid. Na één tot drie dagen ontstaan er op het hele lichaam blaren. Wanneer deze blaren loslaten ziet de huid eronder eruit als een schaafwond. Deze blaren drogen binnen enkele dagen op, maar er ontstaat wel koorts op deze plekken. Vooral jonge kinderen zijn door hun lage weerstand vatbaar voor deze infectie.

Wanneer de ziekte van Ritter niet tijdig wordt behandeld, ontsteekt de bacterie ook diepere lagen van de huid. Hierdoor kan er bloedvergiftiging optreden, waaraan het kind kan overlijden. Het is dus cruciaal om al bij krentenbaard in te grijpen, om erger te voorkomen.

Hoe voorkomt ik dat mijn baby krentenbaard krijgt?

U kunt de kans op krentenbaard al enorm verlagen door ervoor te zorgen dat uw baby niet in contact komt met mensen die besmet zijn door de bacterie. Dit zal natuurlijk lastig zijn wanneer u of uw kind besmet is, maar probeer toch zoveel mogelijk gescheiden van elkaar te blijven. Zorg er ook voor dat spullen (handdoeken, speelgoed, beddengoed e.d.) niet gedeeld worden. De bacterie kan zich namelijk ook via voorwerpen verspreiden. Als uw baby toch besmet raakt, dient u zo snel mogelijk voor behandeling naar de huisarts te gaan.